parallax background

Σχολή Γονέων Raise Me Up

Σχολή γονέων Raise Me Up

“φροντίζοντας εσένα που φροντίζεις”
 
Η Σχολή Γονέων Raise Me Up είναι μια πράξη φροντίδας προς το γονιό που προσπαθεί να φροντίσει το παιδί του. Είναι εκπαίδευση στο πως να είμαστε καλύτεροι γονείς.

Η όλο και βαθύτερη γνώση της διαμόρφωσης του ανθρώπινου νου τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης γονέων σε θέματα ανατροφής των παιδιών. Γνωρίζουμε ότι η ανταπόκριση του περιβάλλοντος και ο τύπος της συναισθηματικής επαφής που θα αναπτύξει ο γονέας με το παιδί, είναι τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν τον εγκέφαλο του παιδιού και θα καθορίσουν τη μελλοντική του ανάπτυξη.

Η Σχολή Γονέων Raise Me Up απευθύνονται στις ανάγκες του γονιού σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρακτικές μεθόδους και συγκεκριμένες τεχνικές τις οποίες ο γονιός θα χρησιμοποιήσει άμεσα προκειμένου να αναπτύξει σταδιακά μια σχέση ασφάλειας και θετικής καθοδήγησης με το παιδί, να βοηθήσει τη συναισθηματική και νοητική ανάπτυξή του και να αλλάξει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Η σχολή γονέων Raise Me Up δεν έχει τη μορφή ενός δίωρου θεωρητικού σεμιναρίου αλλά αποτελείται από έναν συγκεκριμένο αριθμό συναντήσεων (συνήθως 12). Αυτό δίνει τον απαραίτητο χρόνο στους γονείς να αφομοιώσουν κάθε φορά το υλικό, να δοκιμάσουν τις τεχνικές στο σπίτι με την οικογένειά τους, να επιστρέψουν με απορίες, να μοιραστούν την εμπειρία τους και να επικοινωνήσουν.

 
Πρόγραμμα

Οι ομάδες γονέων εξοικειώνονται με πρακτικές μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στην τεχνική Marte Meo, στα νεότερα ευρήματα των νευροεπιστημών για τον παιδικό και εφηβικό εγκέφαλο και στη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού.

Κάθε ομάδα ολοκληρώνεται σε δώδεκα εβδομαδιαίες συναντήσεις. Οι γονείς, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους εντάσσονται σε μια από τις δύο ολιγομελής ομάδες:

Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο εδώ

 
 
Τί είναι το Marte Meo;

Το Marte Meo είναι μια μέθοδος ψυχοεκπαίδευσης και συμβουλευτικής που αναπτύχθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’70 από τη Maria Aarts.

Η καινοτομία της τεχνικής έγκειται στη χρήση βιντεοκάμερας, η οποία επιτρέπει την καταγραφή (από του γονείς στο σπίτι τους, ή από τον ειδικό, στο χώρο που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες) και ανάλυση ολιγόλεπτων καθημερινών σκηνών αλληλεπίδρασης ενός γονέα, παιδαγωγού ή φροντιστή με το παιδί.

Επειδή η δύναμη της εικόνας (του βιντεοσκοπημένου υλικού δηλαδή που μαζί με την ανάλυση παρουσιάζονται στο γονέα ή παιδαγωγό) είναι πολύ μεγάλη, ο ενήλικας βλέπει, αναγνωρίζει και τελικά κατανοεί (ενδεχομένως για πρώτη φορά) τον τρόπο που πραγματικά αλληλεπιδρά με το παιδί του.

Έτσι καθοδηγείται στο πως να αναπτύξει σταδιακά μια σχέση ασφάλειας και θετικής καθοδήγησης με το παιδί, προκειμένου να βοηθήσει τη συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξή και να αλλάξει την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

 
Γιατί να μάθω για τον παιδικό και εφηβικό εγκέφαλο;

Η καινοτομία των τεχνικών που επικεντρώνονται στη λειτουργία του παιδικού και εφηβικού εγκεφάλου έγκειται στην εξοικείωση του γονέα με την πιο πρόσφατη επιστημονική γνώση γύρω από τον εγκέφαλο (με τρόπο όμως που να γίνεται εύκολα κατανοητός) και στη συνέχεια, στη σύνδεση αυτής της γνώσης με μια σειρά από πρακτικές μεθόδους και στρατηγικές.

Οι στρατηγικές αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση και φροντίδα του παιδικού και εφηβικού εγκεφάλου και προέρχονται από την ερευνητική δουλειά του Daniel Siegel, Md, νευροβιολόγου και της Tina Payne Bryson, Phd, ψυχοθεραπεύτριας. Ο Daniel Siegel ηγείται επιστηµονικά της προσέγγισης της Διαπροσωπικής Νευροβιολογίας και έχει την επιστηµονική ευθύνη του Mind Sight Institute στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Χρήστος Κοροβίλας
Χρήστος Κοροβίλας
Είμαι Κλινικός Ψυχολόγος (ενηλίκων & παιδοψυχολόγος) και Ψυχοθεραπευτής. Σπούδασα ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Durham University στην Αγγλία όπου ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία. Έχω ειδικευτεί στη Συστημική - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, ενώ έχω εκπαιδευτεί σε προγράμματα θεραπείας ζεύγους, ψυχοεκπαίδευσης γονέων και τεχνικές διαχείρισης του άγχους.