parallax background

Θεραπεία Ζεύγους

 
Η θεραπεία ζεύγους είναι ένας χώρος στήριξης των ανθρώπων που συνδέονται συναισθηματικά σε μια ενήλικη, ρομαντική σχέση.

Είναι μια βιωματική εμπειρία καθώς οι σύντροφοι καλούνται να εξερευνήσουν τον τρόπο που ο καθένας βιώνει τη σχέση, να νοηματοδοτήσουν τη συναισθηματική εμπειρία του “μαζί” και να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα. Επίσης, είναι μια εμπειρία “συστημική” καθώς το ζευγάρι εξετάζει τη δομή της σχέσης συνολικά, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τα πολύ ιδιαίτερα μοτίβα που ο κάθε σύντροφος “φέρει” μαζί του ως αποσκευή και τείνει να επαναλαμβάνει στη σχέση.

Στη θεραπεία ζεύγους αξιοποιώ τη θεραπευτική μου προσέγγιση η οποία είναι συστημική αλλά εμπλουτισμένη με τρία βασικά στοιχεία. Τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, τις αρχές της αφηγηματικής ψυχολογίας και τα πιο σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα των νευροεπιστημών. Επίσης, χρησιμοποιώ στοιχεία από το μοντέλο θεραπείας ζεύγους Emotional Focused Therapy, η αποτελεσματικότητα του οποίου έχει στηριχτεί από έναν σημαντικό όγκο επιστημονικών ερευνών.

 
Emotionaly Focused Therapy
​ Στη θεραπεία ζεύγους χρησιμοποιώ στοιχεία και τεχνικές εμπνευσμένες από το Emotionaly Focused Therapy. Το E.F.T. βρίσκεται πολύ κοντά στη θεραπευτική μου προσέγγιση καθώς έχει τις θεωρητικές του ρίζες στη Συστημική Προσέγγιση, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί τη Θεωρία του Συναισθηματικού Δεσμού και χρησιμοποιεί τεχνικές της Βιωματικής Θεραπείας. Η εστίαση αφορά στο συναίσθημα το οποίο θεωρείται “πυξίδα” στη ζωή των ανθρώπων. Είναι η “μουσική” που κατευθύνει τη συμπεριφορά ή αλλιώς τα βήματα του κάθε συντρόφου στον “χορό της σχέσης”.
Θεωρία Συναισθηματικού Δεσμού
​ Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού περιγράφει την ανάγκη των ανθρώπων για μακροχρόνιες συναισθηματικές σχέσεις. Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή ο άνθρωπος αναζητά επαφή, φροντίδα και συναισθηματική ασφάλεια από έναν ιδανικό γονιό, έναν τρυφερό σύντροφο, έναν καλό θεραπευτή, έναν συντονισμένο φροντιστή. Όταν νιώθουμε ότι οι αγαπημένοι μας δεν ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές μας ανάγκες ενεργοποιείται μια αυτόματη, πρωταρχική αντίδραση σε έναν πυρηνικό φόβο που αφορά στην απώλεια της σχέσης.
Συστημική Ψυχοθεραπεία
​ Το ζευγάρι καλείται να εξερευνήσει τον δεσμό που έχει αναπτύξει και να επαναδιαπραγματευτεί το “συμβόλαιο” της σχέσης. Ο κάθε σύντροφος ανακαλύπτει τις "αποσκευές" με τις οποίες έρχεται στη σχέση και διερευνά τους ιδιαίτερους τρόπους του “σχετίζεσθαι” που προέρχονται από το παρελθόν της προσωπικής του ιστορίας αλλά επαναλαμβάνει στη συντροφική σχέση. Οι σύντροφοι θα κατανοήσουν το πως καταφέρνουν να “ξύσουν τις πληγές" και τα ευάλωτα σημεία ο ένας του άλλου ενεργοποιώντας πυρηνικούς φόβους εγκατάλειψης, απόρριψης, κριτικής και ανεπάρκειας.
Αφηγηματική Ψυχολογία
Μας ενδιαφέρει τόσο το περιεχόμενο των αφηγήσεων όσο και ο τρόπος με τον οποίο κάνεις μιλάει για τις σχέσεις του, παρελθοντικές και πιο πρόσφατες. Οι σύντροφοι προσπαθούν να νοηματοδοτήσουν την εμπειρία τις σχέσης τους ενώ καλούνται να συν-κατασκευάσουν μια κοινά αποδεκτή ιστορία για το δεσμό τους. Με όχημα μια σειρά από αφηγηματικά εργαλεία, όπως οι παιδικές αναμνήσεις, οι περιγραφές εαυτού και οικογένειας, η παρουσίαση ονείρων κ.α., δημιουργούν μια νέα αφήγηση για την ιστορία και το μέλλον της σχέσης.
Νευροεπιστήμες
​ Σημαντικές εξελίξεις στις νευροεπιστήμες, την ψυχολογία και τη βιοχημεία διαμορφώνουν μια νέα εικόνα για το πώς σχετιζόμαστε. Γνωρίζουμε ότι η ανάγκη μας για επαφή και σύνδεση είναι το πιο βασικό ένστικτο επιβίωσης. Η ικανοποίηση των συναισθηματικών μας αναγκών από έναν τρυφερό σύντροφο μας προστατεύει από το stress και μας τροφοδοτεί με ενέργεια, ενώ το άγγιγμα και η εγγύτητα ενισχύουν την ανάπτυξη των καθρεπτικών νευρώνων που μας βοηθούν να “διαβάζουμε” και να ανταποκρινόμαστε στα σήματα του συντρόφου μας.
 
Στόχος της θεραπείας ζεύγους δεν είναι απλώς να αλλάξει ο τρόπος που οι σύντροφοι διαφωνούν ή ο τρόπος με τον οποίο διαπραγματεύονται καθημερινά ζητήματα όπως η διεκπεραίωση υποχρεώσεων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός περισσότερο ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού, η ευχαρίστηση από την επαφή και η αίσθηση εμπιστοσύνης.

Οι σύντροφοι διερευνούν τα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας στα οποία εγκλωβίζονται, αναγνωρίζουν τα ευαίσθητα σημεία τους, μαθαίνουν να “επισκέπτονται” ξανά δύσκολες στιγμές και να δημιουργούν επανορθωτικές εμπειρίες, αναγνωρίζουν τα αντιδραστικά και τα πρωταρχικά τους συναισθήματα, ανακαλύπτουν την προσωπική τους κληρονομιά από τις οικογένειες προέλευσής τους, εκφράζουν επιθυμίες και ανάγκες για επαφή, συγχωρούν παλαιά τραύματα, ακούν με ενσυναίσθηση τις αγωνίες και τα παράπονα του σύντροφο τους, μιλούν για το σεξ και μαθαίνουν πως να συντηρούν την επαφή τους ζωντανή.

"I believe in the compelling power of love. I do not understand it. I believe it to be the most fragrant blossom of all this thorny existence".

Χρήστος Κοροβίλας
Χρήστος Κοροβίλας
Είμαι Κλινικός Ψυχολόγος (ενηλίκων & παιδοψυχολόγος) και Ψυχοθεραπευτής. Σπούδασα ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Durham University στην Αγγλία όπου ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην αναπτυξιακή ψυχοπαθολογία. Έχω ειδικευτεί στη Συστημική - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία, ενώ έχω εκπαιδευτεί σε προγράμματα θεραπείας ζεύγους, ψυχοεκπαίδευσης γονέων και τεχνικές διαχείρισης του άγχους.